Kaple sv. Jana Sarkandra na Hostýně

Jan Sarkander (1576, Skočov – 1620, Olomouc), po matce Heleně Górecké napůl Polák, byl od roku 1616 farářem v Holešově, odkud na Hostýn – tedy i do současné kaple – často vodíval procesí. V roce 1620 byl Jan Sarkander umučen v Olomouci jako oběť povstání českých a moravských stavů proti Hasburkům. V roce 1995 byl v Olomouci svatořečen papežem Janem Pavlem II. 

Jednou ze dvou pomocných kaplí na Hostýně je Vodní kaple a druhou kaple sv. Jana Sarkandra. Postaveny byly roku 1658, protože původní kostelík, i když byl roku 1650 zvětšen na rozměr 8×6 m, stále pro velké množství poutníků nestačil. Současná bazilika byla postavena a vysvěcena za Františka Antonína z Rottalu až roku 1748. Charakteristická silueta mohutného chrámu o rozměrech 48×32 m s výškou v kopuli 28 dominuje Hostýnu a je viditelná z velké dálky.

Bazilika na Hostýně, po její levé straně kaple sv. Jiljí. 

Kaple sv. Jana Sarkandra byla roku 1749 původně zasvěcena sv. Jiljí. Zanedbaná se však nacházela ve zchátralém stavu. V letech 1890/91 byla rozpadlá kaple sv. Jiljí opravena a upravena do novobarokní podoby a zasvěcena tehdy blahoslavenému Janu Sarkandrovi.

K současné obnově kaple došlo až po skončení období socialismu. Fasáda a plastické prvky byly opraveny v roce 2001. V roce 2018 byla vybudována odvětraná a vytápěná podlaha. Byla opravena elektroinstalace. V roce 2019 byl restaurován oltářní obraz a renovovány dřevěné prvky, v letech 2019-2023 presbytář a hlavní loď.

Oprava kaple sv. Jana Sarkandera v letech 2001 až 2023.

V roce 2023 byly vyměněny poškozené krovy, zřízena nová střecha včetně podbití, opravena fasáda. Na střešní krytinu byl použit pozinkovaný plech. Byly také pořízeny nové vstupní dubové dveře.

Na stropě kaple je vyobrazena lípa u které stojí sv. Cyril a Metoděj. V koruně lípy jsou vyobrazeni sv. Ludmila, sv. Prokop, sv. Vojtěch s uherským králem sv. Štěpánem, sv. Hedvika, sv. Anežka, sv. Jan Nepomucký a sv. Jan Sarkander, jehož život zaznamenávají malby na zdech kaple.

O velkých poutích sloužila kaple jako zpovědní, o čemž svědčí dvě skládací zpovědnice u stěn.

Text a foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *