Výstava Galerie Kostnice – Matěj Forman – ilustrace a kresby

MATĚJ FORMAN – ILUSTRACE A KRESBY / Galerie Kostnice, ROŽNOV p. R. / VERNISÁŽ 12. 7. v 17:00 hod.

 

Matěj Forman je divadelník, výtvarník, dětský filmový herec i loutkoherec, scénograf a ilustrátor. Se svým bratrem Petrem založil Divadlo bratří Formanů, stojí za úspěšnými projekty Loď tajemství a Imaginárium. V Kostnici představí své knižní ilustrace a kresbičky z cest na kterých zachycuje portréty lidí a fragmenty míst, které jej oslovily.
Zahájení výstavy proběhne v pátek 12. 7. v 17 hod v Galerii Kostnice ve farské zahradě.

Jakub Sobotka, ředitel
TÉČKO – kulturní agentura
+420 737 252 778
jakub.sobotka@tka.cz
www.tka.cz

Vernisáž 12. 7. 2024
Matěj Forman – ilustrace a kresby

Ve své výtvarné tvorbě pracuje Matěj Forman s různými technikami, kreslí tužkou i perem, maluje akvarelem, tiskne linoryty. Dotýká se papíru a nechává po něm s lehkostí a přirozeností proudit postavy, zvířata, rostliny, domy i obyčejné věci, jejichž prostřednictvím vypráví kouzelné příběhy. Když si tyto obrázky prohlížíme, podmaní si nás tak, že toužíme společně s ním vstoupit do jeho světů hravé fantazie, dobrodružství a snů. Chceme se nechat jimi pohltit, radujeme se, někdy možná i pláčeme, nacházíme odpočinutí a vracíme se do bezprostřednosti a čistoty našeho dětství.

Ať už Matěj pracuje jako divadelník, scénograf, loutkoherec nebo výtvarník, Vždy tak činí s velkým zaujetím, v pokoře, obdivu i úctě k veškerému stvoření.

Matěj Forman (1964) studoval na VŠUP v ateliéru filmové a televizní grafiky u profesora M. Jágra a absolvoval roční studium na Columbia University v ateliéru grafiky. Spolu s bratrem Petrem založil Divadlo bratří Formanů, s nímž účinkují po celém světě, zároveň také realizují řadu vlastních projektů. Za výpravu k představením Kráska a zvíře, Dobře placená procházka a Čarokraj získal Cenu Alfréda Radoka. V roce 2022 se stal rytířem francouzského Řádu za umění a literaturu. žije a pracuje na svých cestách po Evropě i za mořem.

Gabriela Novákové

Gabriela Nováková a Matěj Forman – vernisáž výstavy v Galerii Kostnice v Rožnově p. R. 12. 7. 2024

Foto © RichardSobotka

Vernisáž objektivem Jakuba Sobotky

Foto © Jakub Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *