Téčko – Kulturní program v Rožnově pod Radhoštěm na srpen 2024

V pátek 2. srpna v 19:00 • Brillovka, nádvoří
We are Domi
We Are Domi je česko-norské trio v čele s Dominikou Haškovou. Kapela vznikla v roce 2018 v Leedsu ve Velké Británii a hraje jedinečnou směs skandinávského popu, R&B a elektro-pop, jehož výsledkem je alternativní popový zvuk, který nutí k zamyšlení. Přesto si zachovává zvukovou krásu a popovou citlivost. We Are Domi charakterizují živá vystoupení s elektrizující atmosférou.  V roce 2022 na sebe strhli pozornosti díky Eurovizi, kdy vyhráli národní kolo a stali se reprezentantem ČR. Letos vydali své debutové EP, k němuž odjeli turné po ČR.
Předskokanem bude Vojtík, mladý umělec z Detvy. Singlem Detviansky sen z připravovaného alba na sebe nedávno strhl pozornost všech, kteří alespoň trochu sledují dění na slovenské hudební scéně. Nechte se ovládnout melancholickými melodiemi o dospívání a poslechněte si, jaké je to žít v detvianském snu.
Po skončení koncertu ve 22:00 budeme na velkém plátně promítat kanadsko-francouzský film Povaha lásky. Romantická komedie na věčné téma: protiklady se přitahují, ale může takový vztah vydržet?
Vstupné na sezení nebo stání: předprodej 250 Kč, v den akce a na místě 300 Kč. Předprodej od 21. 5. v Téčku, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/08/we-are-domi-czn

V neděli 4. srpna v 18:00 • městský park u hudebního altánu
Malina Brothers
Bratři Malinové, tedy banjista Luboš (Druhá tráva), kytarista Pavel a houslista Josef se společně sešli na pódiu, přizvali ještě kontrabasistu Pavla Peroutku a v roce 2010 založili skupinu Malina Brothers. Hudebníci udržují živý odkaz východočeské trampské a bluegrassové hudby, na které vyrůstali. Posluchači se mohou těšit na známé písně jako Stín staré řeky, A život běží dál nebo Rychlejší koně, kterým skupina vtiskla skvělou interpretací nezaměnitelný zvuk. Mají za sebou řadu koncertů v USA, natočili čtyři řadová CD a jubilejní DVD s hosty Charliem McCoyem a Kateřinou García. V lednu 2024 skupině vychází autorské album V peřejích. Na novém cd se několika texty podílí Radůza a Pepa Lábus a hraje například Winston Watson, legendární bubeník Boba Dylana a další zajímaví hosté.
Doporučené vstupné: 150 Kč, prodej jen na místě. | Koncert se koná za podpory Nadace SYNOT.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/08/malina-brothers

V pátek 16. srpna v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Young, Wild and Free Festival
Koncert čtyř mladých valašských rockových kapel. Zahrají The Coyotes, Rivermons, The Grex, The Wasteland | Dobrovolné vstupné.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/08/young-wild-and-free-festival

V neděli 18. srpna v 18:00 • městský park u hudebního altánu
Tomáš Matonoha a přátelé
Tomáš Matonoha je oblíbený český herec a komik. Je známý z kultovního seriálu Comeback, kde ztvárnil postavu Tomiho Paci, ale i z řady dalších filmů jako jsou: Mistři, Divoké včely, Bobule, Polski film aj. Jako komik se zapsal svým vystupováním v nezapomenutelných stand-upech pořadu Na stojáka, které mají milióny zhlédnutí. A kdo by neznal soutěž „Tvoje tvář má známy hlas“, i zde si Tomáše zamilujete. Tomáš také působil jako divadelní herec v HaDivadle nebo Studiu Rubín. V neposlední řadě je i oblíbeným moderátorem televizních pořadů a společenských akcí.
Nyní Tomáš Matonoha přichází s novým živým hudebním programem plným historek, vtipů a skečů. V něm se představí také coby skvělý muzikant a autor vlastních písniček, které si zakládají na hudebnosti a textech z Tomášova života. Tomáše doprovází dva zkušení hudebníci: Ondra Homola – baskytara, imitace, skeče a Aleš Petržela – kytara, ukulele.
Koncert se koná za podpory Nadace SYNOT. | Vstupné dobrovolné.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/08/tomas-matonoha-a-pratele

Od pátku 23. srpna do neděle 29. září • galerie Kostnice
Výstava • Lenka Stejskalová Skoumalová
Vernisáž výstavy proběhne v pátek 23. srpna v 17 hodin. | Úvodní slovo: Gabriela Nováková
Sochařka, autorka prostorových instalací a pedagožka na Fakultě architektury ČVUT v Praze, kde vyučuje kresbu. Absolvovala Ateliér skla na pražské VŠUP a studijní program Kresba na Akademii v polském Krakově a španělské Granadě. Zabývá se volnou tvorbou i designem (v r. 2007 nominace na Czech Grand Design v kategorii Objev roku). Pracuje s limitovanou barevností a čistými, minimalistickými formami. Často využívá materiál skla, pomocí jeho poloprůsvitnosti a odrazů definuje nebo přeznačuje realitu. Ve svých objektech a instalacích reflektuje pohyb a světelné proměny prostoru.

V sobotu 24. srpna od 17:00 • amfiteátr Na Stráni
Valašské folkrockování
Další ročník multižánrového hudebního festivalu pro každého, je tady. Letos se na podiu představí: 17:00 Framus Five & Michal Prokop | 18:45 -123min. | 20:45 Monkey Business | 22:30 November 2nd
Vstupné v předprodeji 590 Kč, na místě 690 Kč, děti do 7 let zdarma. Vstupné děti 7-12 let,  ZTP a ZTP/P k zakoupení pouze na místě za 345 Kč. | Předprodej vstupenek v Téčku, TIC nebo online od 28. 11.2023.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/08/35-valasske-folkrockovani

Ve středu 28. srpna v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Jam session no. 9
Další z řady koncertů kde má improvizace hlavní slovo. Tentokrát ve stylu GROOVE & JAZZ jelikož pozvání opět přijali ostřílení jazzmani s Moravy a Slezska. | Vstup zdarma.

Od pondělí 1. července do středy 25. září – galerie Na Radnici
Výstava • 20 let Iskérky
Již od roku 2004 je Iskérka místem, kde jsou dveře otevřené všem lidem se zkušeností s duševním onemocněním. Iskérka neboli sedmikráska, je stále kvetoucí rostlinka. Letité zkušenosti, otevřenost k novému a variabilita je tím, co pomáhá Iskérce stále růst a kvést.
Služba je určena lidem s duševním onemocněním z oblasti psychóz, neuróz, poruch osobnosti a lidem s příznaky duševního onemocnění ve věku od 16 do 80 let.
Více informací:https://www.tka.cz/program/2024/07/iskerka-20-let

Od soboty 13. července do neděle 18. srpna • galerie Kostnice
Výstava • Matěj Forman – Ilustrace a kresby
Vernisáž proběhne v pátek 12. července v 17 hod. ve farské zahradě. Úvodní slovo: Gabriela Nováková
Matěj Forman představí v galerii kostnice své knižní ilustrace ke sbírce básní pro děti od Františka Hrubína Od jara do jara a ke knížce Jiřího Stránského Povídačky pro moje slunce. Dále představí kresbičky z cest, na kterých zachycuje portréty lidí a skici míst, které jej oslovily.
otevírací doba: úterý – sobota: 10:00 – 16:00, neděle: 11:00 – 15:00 | vstupné dobrovolné
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/07/matej-forman-kresby

Od čtvrtka 25. července do pátku 30. srpna • Masarykovo náměstí
Výstava • Rožnov a Rožnované za časů Velké války
Velká válka, později nazývaná jako první světová, vypukla uprostřed léta 1914. O vyhlášení válečného stavu informoval 28. července císařský manifest Mým národům. Jeho zveřejnění ukončilo napjatou atmosféru, všudypřítomnou nervozitu, spekulace a šeptandu, které se ve společnosti šířily od červnového atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda dʼEste a jeho manželku Žofii v Sarajevu.
Rožnované, stejně jako tisíce jejich spoluobčanů v celé monarchii, měli brzy možnost poznat, jak razantně a bezohledně vstoupí válka do jejich životů. Když po více než čtyřech letech válečný konflikt skončil, nic už nebylo jako dříve. A změnilo se nejen státoprávní uspořádání. V Rožnově nebylo rodiny, do jejíhož života by Velká válka nějakým způsobem nezasáhla.
Výstava je realizována Městem Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Téčkem jako součást akcí připomínajících 110. výročí vypuknutí Velké války. | Autor: Daniel Drápala | Grafické zpracování: Téčko | Produkce: Téčko | Obrazové materiály poskytlo Národní muzeum v přírodě – Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm, Moravský zemský archiv – Státní okresní archiv ve Vsetíně a autor.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/07/roznov-a-roznovane-za-casu-velke-valky

Od čtvrtka 13. června do pondělí 30. září • městský park
Výstava • Kvalita prostoru / Monika Immrová a Jiří Kobr
Sochy MONIKY IMMROVÉ (*1970) a JIŘÍHO KOBRA (*1974) prezentované v prostoru rožnovského městského parku umožňují spatřit vzájemný dialog o společném i odlišném. Oba autoři svými pracemi vypovídají o existenci základního řádu, zajímá je situovanost postavy v respektu vůči prostředí, jejich náměty vycházejí z přirozené reality bytí. Monochromnost přiznaného materiálu se ale také vymezuje vůči živosti krycích barev, elementarita abstraktní formy vůči symbolicky srozumitelným příběhům. Monika Immrová uvažuje o prostoru, kterým prochází svobodná a současně s ním propojená. Fascinuje ji možnost sochami prostor spoludefinovat. Základ jejích prací je geometrický, přitom ale tvary evokují lidskou postavu. Jiří Kobr svými sochami připomíná zásadní lidská témata ukotvená v kolektivním vědomí skrze křesťanskou tradici. Kriticky znovu promýšlí symbolické formy spojené s dlouho sdílenými idejemi. Hledá obecně srozumitelný výrazový slovník, přeje si oslovit člověka prožitkem, podnítit osobní zkušenost. Zajímá jej vzájemnost postavy, ornamentu, architektury. Celek prací obou autorů působí zvláštní synergií především díky sochařské tematizaci lidské dimenze v rovině fyzické, duševní i duchovní.
Výstava se koná pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Ing. Radima Holiše a za podpory Ministerstva kultury. | Volně přístupné, bez vstupného.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/06/kvalita-prostoru-monika-immrova-jiri-kobr

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *