Rožnov má novou fontánu

Po třech měsících usilování odborníků i dělníků specializovaných na ovládnutí vodního živlu byl 19. srpna 2024 na Masarykově náměstí zahájen proslovy a tříhodinovým kulturním programem provoz nové fontány.

Zásobník vody má nádrž na vodu o objemu 20 kubíků, pod dlažbou je přibližně 200 m trubek a 150 m elektrických kabelů, fontána má 12 trysek a její chod je řízený počítačem. Barevná světla se zapínají ve chvíli, kdy se patřičně zešeří.

Plocha náměstí je doplněna o dvě mlžítka pro případné osvěžení povětří, která se automaticky zapínají podle předem nastavené teploty.

Zahájení provozu mimo další atrakce doplnil kvartet tříminutovou sekvencí vodní hudby. Během jejich tónů oficiálně ožilo 12 trysek za nadšeného aplausu téměř zcela zaplněného náměstí.

Jednotlivé firmy, které se na vybudování fontány podílely, obdržely dárek se symbolikou fontány.

Okénko do historie rožnovského náměstí

Rok 1722: Socha sv. Jana Nepomuckého postavena na náměstí nákladem měšťana Václava Kvinty.
Rok 1764: Za příčinou souměrnosti postavila obec sochu sv. Floriána na vedlejším rohu náměstí.
Rok 1792: Krajským úřadem dne 8. října nařízeno, že v Rožnově zvláště na rynku budovy z dobré materie stavěti se mají.
Rok 1831: Pro dobytčí trh určeno místo na Kamenci. Dosud se konal na náměstí.
Roku 1839 vystavěn na náměstí první větší dům na jedno poschodí.
Rok 1862: Aby náměstí nabylo lepšího vzhledu, odstraněna přičiněním starosty mandlovna tkalcovského cechu.
Roku 1868 byl odtud za velké slávy odvezen kámen 45 centů těžký na základ Národního divadla.
Roku 1869 dne 26. května hledána byla na náměstí voda vrtáním a zarážením železné pumpy. Čtyři dny proráželi zemi na 4 sáhy hluboko, než se objevila voda. Bylo ji málo a podnik, jenž stál 120 zl. kromě nádenické práce, zanikl.
Roku 1873 v měsíci srpnu zavedeno bylo v Rožnově osvětlení náměstí a ulic. Zjednány petrolejové lampy a připevněny na zdi domů nebo na ulicích na sloupy.
Roku 1879 dána na náměstí podél domů dlažba (tratuár).
V r. 1918 bylo náměstí pojmenováno na „Masarykovo náměstí“. Masarykova socha byla ze středu náměstí několikrát odstraněna a teprve v r. 1990 se znovu definitivně vrátila na své místo.
Roku 1929 provedena kanalizace části náměstí a Benešovy ulice.
Roku 1939 dne 18. března vítán na rožnovském náměstí ve sněhové vánici vrchní velitel německého okupačního vojska generálplukovník Walter von Brauchitz.
V roce 1945 prošla Rožnovem válečná fronta. Dne 6. 5. 1945 v 8 hodin ráno v prvých hodinách po osvobození bylo náměstí zaplněno vojsky a vozidly Rudé armády a několika zvědavci.
V roce 1968 bylo rožnovské náměstí v návaznosti na Pražské jaro svědkem obrození společnosti. Po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy pak tudy projížděly automobily s vlajícími prapory protestující proti agresi.
Roku 1989 v mrazivém a zasněženém listopadu se náměstí stalo svědkem spontánních událostí. Shromáždění a průvody i zde napomohly zlomit starou moc a nastolit novou a spravedlivější společnost.
Slavnostní otevření obnoveného Masarykova náměstí v Rožnově p. R. se uskutečnilo ve dnech 28.- 29. listopadu 1996.
V září roku 2013 doplnila náměstí v Rožnově pod Radhoštěm kašna zhotovená podle návrhu akademického malíře a sochaře Tomáše Rafla. Kašna vytvářela miniaturní krajinu v níž se hravě přelévalo 11 zdrojů vody, počítačem řízených.
Dne 19. srpna 2024 byla kašna na Masarykově náměstí nahrazena fontánou.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *