Vrcholy čekají

I do Beskyd a na Valašsko doputovalo léto. Nastal čas nazout pořádné boty a vydat se do hor.

V České republice je celkem šestnáct pohoří se 392 vrcholy s nadmořskou výškou tisíc metrů a vyšších. Nejvíce na Šumavě (180 hlavních vrcholů a 96 vedlejších), nejméně (vždy jen jeden hlavní vrchol) v Hostýnsko-vsetínské hornatině, v Javornících, na Ještědsko-kozákovském hřbetu a v Hanušovické vrchovině.

Nejvyšším hlavním vrcholem v ČR je v Krkonoších Sněžka – 1602 m.

Moravskoslezské Beskydy lákají turisty na 27 hlavních a 5 vedlejších vrcholů přesahujících 1000 m nadmořské výšky. Nejvyšším je Lysá hora s 1323 m n. m.

Jako nejnižší tisícovka je uveden vrch Jeřáb – 1003 m v Hanušovické vrchovině. V Moravskoslezských Beskydech je nejnižším vrcholem Velký Lipový – 1001 m n. m. v oblasti horského masivu Javorového.

V novějších časech je magickým lákadlem turistika také do cizích zemí, zvláště do zámoří. Podobné choutky měli i dřívější Valaši, jak zaznamenal roduvěrný Hážovjan, vlastivědný a národopisný pracovník a písmák Miloš Kulišťák ve vyprávění o Vidči, kterému „… sa  aji povědávalo Malá Vídeň. Protože Vičané už ledaco dokázali co druzí né.

Vičané se jednoho léta domluvili, že se podívají do Ameriky a že to vezmou zkratkou vykopaným tunelem skrz zeměkouli, kudy to je z Vidče do Ameriky nejblíž. Chtěli se na vlastní oči přesvědčit kolik je podle medových psaní, které posílali ti, kteří se do Ameriky už vystěhovali, co je na americkém blahobytu pravdy.

Tož začneme kopať na kopečku, aby, když zvodní potok, voda nám ďúru nezaléla. Lebo kdyby zaléla a provalila sa na druhú stranu, vystúpilo by moře z břehú a byla by v Americe hrúza.“

Kopali den, dva a byli už hodně hluboko, když kopáním celý zmožený Francek Mičolů rozhodl: „...že temu musá udělat nejaký múdrý konec.

Dali znamení, že už jsou Americe blízko. Vičané se v houfech sbíhali zvědět co a jak.

„Zrazu jsme uslyšeli praskať v peci oheň,“ vydal Francek Mičolů svědectví. „A učúl sem lidský hlas, kdy jedna robka povědala druhéj: Hančo, daj pozor, ať ti nepřicmudnú zátěrky.“

To ste jistě narazili na kuchyň starej a mladej  Mikulenčeny, co sa vystěhovaly do Ameriky už loni,“ založila Hanča Hajná ruce v bok a vyvřiskovala: „Přicmundlých zátěrkú sa možem najesť aji ve Viči a nemusíme sa plahočiť s kopáním ďúry.“

I ve Viči byli rozumní lidé. Přesto se zpráva o tom, jak se Vičané chtěli dostat do Ameriky zkratkou skrz zeměkouli dlouho tajila, až kterýsi trúba všecko vyzvonil zvídavému strýcovi Miloši Kulišťákovi.

Nejblíž na Valašsku je na Radhošť, tož vypravme se o letošním létě třeba právě tam pozdravit strýca Radegasta a svaté Cyrila a Metoděje.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *