Mankáči a tři další skvělé kapely na Valašském folkrockování

Rožnov pod Radhoštěm, 14. 8. 2024 • Multižánrový hudební festival Valašské folkrockování v letošním roce oslaví půlkulaté narozeniny. Dosáhlo totiž svého 35. ročníku. Ale i přes svůj pokročilý věk, je to stále energická zábava pro mnoho generací. Přesvědčit se o tom můžete v sobotu 24. srpna od 17 hodin na tradičním místě, tedy v amfiteátru Na stráni ve Valašském muzeu v přírodě. Tedy na místě, se kterým je festival bytostně spjatý a které mu dodává už více než tři dekády onu unikátní atmosféru.

Lineup letošního ročníku je nabitý skvělými kapelami. Zahájení obstará legenda české rockové historie Framus 5 se zpěvákem Michalem Prokopem. Kapela, která je stálicí české hudební scény už od roku 1967. Na ně naváže další legenda a tou budou -123minut. Jsme si jistí, že jejich energická show pořádně rozhýbe zaplněný amfiteátr. Dále pokračujeme jménem o nic méně zářivým… Jako třetí v pořadí totiž zahrají Monkey Business. Roman Holý, Matěj Ruppert, Tereza Černochová a celá parta kolem nich hlediště energií doslova zavalí. A jako poslední vlna v pořadí se přiřítí November 2nd. Rocková parta, která má za sebou nabídky na společné koncertování s Davem Gahanem nebo Suzan Vega,“ přiblížila program festivalu dramaturgyně Téčka Romana Bílá.

Michal Prokop začínal původně ve skupině v roce 1963, jako kytarista. Ale aktuální historie kapely sahá do roku 1967, kdy se postavil za mikrofon jako zpěvák a kdy také vznikl název Framus 5, podle značky strun.

Kapela -123min. se za dobu své existence stala kultovní. Žádný jejich koncert není dvakrát stejný! Síla kapely totiž spočívá především v živých energických koncertech, které jsou z velké části tvořeny improvizací. Propojují žánry jako soul, groove, jazz, funky či world music. A protože, jak sami říkají, nejsou porostlí mechem, jsou otevřeni i vlivům současné hudby. Na minutovský pelmel se stále moc dobře tančí, ale protože jde o výjimečné muzikanty, dobře se na jejich hráčské umění, které hraničí s genialitou, také dívá.

Monkey Business jsou skvěle namazaným stojem na energickou hudební show, který ozvláštňuje českou hudební scénu už téměř čtvrt století. A stále je to stejná zábava jako na začátku.

SkupinaNovember 2nd s charismatickou zpívající kytaristkou Alexandrou Langošovou je mnoho let oceňovaná za atraktivní rockové skladby, které jí v minulosti vynesly největší počet nominací na Ceny Anděl a nakonec zvítězila v královské kategorii Album rokua přinesly také vítězství v Žebříku časopisu iReport.Skupina aktuálně sbírá pozitivníohlasy na aktuální nahrávku, která vyšla druhého listopadu. Redakce hudebního časopisu Headliner ji označila Albem roku 2023 a kapela je aktuálně nominovaná ve dvou kategoriích na Ceny Apollo (za album a singl All Comes Down). MF Dnes desku rovněž vyhlásila domácí nahrávkou roku, stejně jako hudební redaktor Jaroslav Špulák na serveru novinky.cz. V přehledech nejlepších domácích alb se deska objevila i v bilancujícím článku v Lidových novinách nebo na portále Českého rozhlasu Vltava.

Vstupenky na Valašské folkrockování jsou v prodeji za 590 Kč v Téčku, Turistickém informačním centru nebo online přes webové stránky Téčka. Za 690 Kč pak na místě konání festivalu.

Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/08/35-valasske-folkrockovani

Pavel Jakubík, 733 595 581, pavel.jakubik@tka.cz

Téčko, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *