Téčko – kulturní program na září 2024

V pondělí 2. září v 19:00 • Janíkova stodola
Normální debil 2
Spolu se známým průšvihářem Norbertem Intribusem se tentokrát přeneseme do socialistických let osmdesátých. Nové příběhy hlavního hrdiny, odehrávající se na střední škole, ve vojenském útvaru nebo v oblastním divadle, se prolínají s historickými událostmi.
Kdo zažil skutečný Discopříběh? Jak vlastně začala Sametová revoluce? Koho nejvíc ovlivnil legendární projev Milouše Jakeše? Kde byl poprvé spatřen bod G?
Volné pokračování stejnojmenné populární inscenace jako seriózní výlet do historie i parodická komedie. Na své si opět přijdou milovníci vysílání Československé televize a dobové pop music. A možná přijde i kouzelník … a Saskia Burešová.
Hrají: Zbigniew Kalina, David Suchařípa, Petr Jablonský, Lenka Zbranková | Autor: Robert Bellan
Délka: 120 min. (včetně 20 min. přestávky)
Vstupné s místenkou, přízemí: 450 Kč, balkon: 430Kč.Držitelé Rožnovské seniorské karty: 350 Kč.
Prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 30. 7. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/normalni-debil-2

V pátek 6. září od 17:00 • hudební klub Vrátnice a jeho okolí
Valašské zkušebny #8
Letos zahrají kapely Bez ladu a skladu, Rocková Zuška, Valašský bluesový drtivý styl, Juhyň Introvert Trio, Bliss Point, What’s Up a ještě jedna nebo dvě přibydou.
Občerstvení vege i nevege, pivo řemeslné i sériové. Káva a limo. Prostě jako dycky. Kupujte vstupenky předem, ušetříte a my nebudeme mít na místě tolik práce s kasírováním.
Vstupné v předprodeji 150 Kč v den koncertu 200 Kč. Předprodej od 13. 8. v sídle Téčka, v TIC nebo online. Festival byl podpořen z grantového systému Kultura Zlínského kraje, děkujeme.
Akce probíhá pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Ing. Radima Holiše.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/valasske-zkusebny-8

Ve čtvrtek 12. září v 17:00 • hotel AGH
DIVERZITA aneb rozmanitost pracovních týmů
Jaké jsou trendy v oblasti řízení lidí v roce 2024? Kvóty na zastoupení žen ve vedení firem – ANO či NE? Nahradí AI některé profese?
Nejen tyto otázky položí tentokrát Dagmar Diatková (Partner a investiční specialista pro prémiovou klientelu spol. Finest Invest) svým dvěma hostům: Renatě Mrázové (vrcholové manažerce spol. FNZ Group) a Radce Šuškové (zakladatelce a majitelce spol. New Dimension)
Vstupné: 200 Kč v předprodeji / 250 Kč v den konání a na místě. Předprodej od 13. 8. od 8:30 online, v TIC nebo v Téčku.
Akce se koná za podpory FINEST INVEST a.s.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/diverzita-aneb-rozmanitost-pracovnich-tymu

V úterý 17. září v 18:00 • Společenský dům
Kruh přátel hudby – K & K duo
Marcela Kysová-Halmová – akordeon, Zbigniew Kaleta – klarinet
Marcela Kysová studovala na bratislavské konzervatoři a pak na Janáčkově konzervatoři v Ostravě u MgA. Jana Meisla, ArtD. Ve studiu pokračovala na Žilinské univerzitě v Žilině v oboru hra na akordeon u Mgr.art Janky Halačové. V roce 2014 absolvovala doktorské studium v obore hra na akordeon na Akademii hudby K. Szymanovského v Katovicích u prof. Joachima Pichury. Marcela Halmová se stala v letech 2001 – 2019 laureátkou mnoha mezinárodních akordeonových soutěží: Košice, Londýn, Klingenthal, Castelfidardo, Tvrdošín, Poprad, Wroclaw, Przemyśl, Reinach a StonavskáBarborka.V současné době pedagogicky působí na Janáčkově konzervatoři v Ostravě.
Zbigniew Kaleta je saxofonista, klarinetista, zakladatel a pedagog saxofonové třídy Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a na FU Ostravské univerzity, 1. klarinetista Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích a také jazzman. Zabývá se vážnou i jazzovou hudbou a jejich fúzí.
Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 220 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 20. 8. od 8:30 hodin.Držitelé Rožnovské seniorské karty: 120 Kč.Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/k-k-duo

V úterý 17. září v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Špatný herec
Během natáčení filmu herečka Sandra obviní svého hereckého kolegu Daniela, že ji během milostné scény znásilnil. Daniel tvrdí, že je nevinný, Sandra se však rozhodne vznést obvinění, zatímco se produkce snaží zabránit tomu, aby se z tohoto incidentu stal skandál. Vybroušené, pronikavé a napínavé drama zasazené do kontextu po #MeToo o konsentu, hledání pravdy a spravedlnosti v případě sexuálního zneužití.
Mexiko, 2023 | hrají A. Dosal, F. Palomo, G. Trejoluna | režie J. Cuchi
film s titulky | nepřístupný pro děti do 15 let | vstupné 100 Kč | 129 minut

Ve středu 18. září v 15:00 • obřadní síň Městského úřadu
ročník soutěže Kvetoucí město
Téčko, ČSŽ – spolek rožnovských žen, ve spolupráci s SBD a městem Rožnov p. R. pod záštitou místostarosty města Tomáše Grosse zve účastníky soutěže na slavnostní vyhodnocení a předání cen.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/18-rocnik-souteze-kvetouci-mesto

Ve středu 18. září v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Pavel Klusák: Gott – Československý příběh
Pavel Klusák je známý hudební publicista, který se ve své tvorbě zaměřuje zejména na scénu soudobou a nezávislou. K nám však přijede představit knihu o největší české popové hvězdě Karlu Gottovi, která právem obdržela cenu Magnesia Litera v kategorii Kniha roku. Nebojte se, nejedná se o klasickou biografii, sledujeme zde Gottův příběh na pozadí soudobých politických a kulturních událostí. Jeho urputnou snahu vytvořit za každou cenu obraz mýtického zpěváka, který jak však až chorobně závislý na uznání publikem. Přijďte si poslechnout jak Die GoldeneStimmeaus Prag bude vylíčen autorovým nezávislým a nezaujatým pohledem. Bude to stát opravdu za to.
Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 150 Kč, v den akce a na místě 200 Kč. Předprodej od 13. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/pavel-klusak-gott-ceskoslovensky-pribeh

Ve čtvrtek 19. září v 19:00 • hudební klub Vrátnice
JeffMcErlain& Band (USA)
Brooklynský bluesrockový kytarista,vycházející z kořenů hudby Jeffa Becka, Erica Claptona, Eddieho Van Halena. Skladatel, producent a pedagog, je autorem knihy Modern Rock Techniques.
Na koncertních podiích se objevil se ScottemHendersonem, Robbenem Fordem, MattemSchofieldem, Georgem Clintonem.
Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 13. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/jeffmcerlainbandusa

Ve středu 25. září v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Crass: TheSoundof Free Speech
Dokumentární film o historii britské anarchopunkové kapely, soustředící se na vydání kontroverzního siglu Reality Asylum. Po promítání bude následovat tlumočená diskuse s tvůrcem filmu Brandonem.
Režie: Brandon Spivey | UK | 2023 | 90 min | české titulky
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/crass-the-sound-of-free-speech

Ve čtvrtek 26. září v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Klub cestovatelů • Jan Rendl: Pěšky napříč Venezuelou
Venezuela, poslední jihoamerická diktatura. Kdysi ráj na zemi a nejbohatší země kontinentu. Dnes země, zmítaná poslední roky jednou krizí za druhou. Vysoká kriminalita, nedostatek potravin, léků i pohonných hmot. O Venezuele se mnoho pozitivního vskutku nedočtete. Jaká ale je doopravdy? Jan Rendl se to na přelomu roku 2023 a 2024 vydal zjistit na vlastní pěst a udělal to způsobem jemu vlastním – přešel zemi pěšky, aby získal co nejrealističtější pohled.
Vstupné v předprodeji 80 Kč, v den akce a na místě 100 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 13. srpna.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/klub-cestovatelu-jan-rendl-pesky-napric-venezuelou

V sobotu 28. září v 15:00 • Janíkova stodola
„Jsme stále mladí“ – Vlčnovjanka
Koncert slovácké krojované dechové hudbyke Dni seniorů pořádaný pod záštitou starosty města Jana Kučery a ve spolupráci s Valašským muzeem v přírodě.
Vstupenky zdarma jsou k dispozici v kanceláři Téčka nebo v TIC Rožnov p. R. od 10. 9. od 8.30.
Vstup do Janíkovy stodoly – vchodem do Dřevěného městečka z hlavní cesty i parkem.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/09/jsme-stale-mladi-vlcnovjanka

Od pondělí 1. července do středy 25. září – galerie Na Radnici
Výstava • 20 let Iskérky
Již od roku 2004 je Iskérka místem, kde jsou dveře otevřené všem lidem se zkušeností s duševním onemocněním. Iskérka neboli sedmikráska, je stále kvetoucí rostlinka. Letité zkušenosti, otevřenost k novému a variabilita je tím, co pomáhá Iskérce stále růst a kvést.
Služba je určena lidem s duševním onemocněním z oblasti psychóz, neuróz, poruch osobnosti a lidem s příznaky duševního onemocnění ve věku od 16 do 80 let.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/07/iskerka-20-let

Od čtvrtka 13. června do pondělí 30. září • městský park
Výstava • Kvalita prostoru / Monika Immrová a Jiří Kobr
Sochy MONIKY IMMROVÉ (*1970) a JIŘÍHO KOBRA (*1974) prezentované v prostoru rožnovského městského parku umožňují spatřit vzájemný dialog o společném i odlišném. Oba autoři svými pracemi vypovídají o existenci základního řádu, zajímá je situovanost postavy v respektu vůči prostředí, jejich náměty vycházejí z přirozené reality bytí. Monochromnost přiznaného materiálu se ale také vymezuje vůči živosti krycích barev, elementarita abstraktní formy vůči symbolicky srozumitelným příběhům. Monika Immrová uvažuje o prostoru, kterým prochází svobodná a současně s ním propojená. Fascinuje ji možnost sochami prostor spoludefinovat. Základ jejích prací je geometrický, přitom ale tvary evokují lidskou postavu. Jiří Kobr svými sochami připomíná zásadní lidská témata ukotvená v kolektivním vědomí skrze křesťanskou tradici. Kriticky znovu promýšlí symbolické formy spojené s dlouho sdílenými idejemi. Hledá obecně srozumitelný výrazový slovník, přeje si oslovit člověka prožitkem, podnítit osobní zkušenost. Zajímá jej vzájemnost postavy, ornamentu, architektury. Celek prací obou autorů působí zvláštní synergií především díky sochařské tematizaci lidské dimenze v rovině fyzické, duševní i duchovní.
Výstava se koná pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Ing. Radima Holiše a za podpory Ministerstva kultury. | Volně přístupné, bez vstupného.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/06/kvalita-prostoru-monika-immrova-jiri-kobr

Od pátku 23. srpna do neděle 29. září • galerie Kostnice
Výstava • Lenka Stejskalová Skoumalová – Třetí rozměr stínu
Sochařka, autorka prostorových instalací a pedagožka na Fakultě architektury ČVUT v Praze, kde vyučuje kresbu. Absolvovala Ateliér skla na pražské VŠUP a studijní program Kresba na Akademii v polském Krakově a španělské Granadě. Zabývá se volnou tvorbou i designem (v r. 2007 nominace na Czech Grand Design v kategorii Objev roku). Pracuje s limitovanou barevností a čistými, minimalistickými formami. Často využívá materiál skla, pomocí jeho poloprůsvitnosti a odrazů definuje nebo přeznačuje realitu. Ve svých objektech a instalacích reflektuje pohyb a světelné proměny prostoru.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/08/lenka-stejskalova-skoumalova-treti-rozmer-stinu

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *