O Radhošti a jeho kapli

Přednáška pana Josefa Krůpy 9. 9. 2024 v přednáškové místnosti Městské knihovny v Rožnově pod Radhoštěm.

Radhošť je součástí názvu města Rožnova, zároveň také součástí našich životů. Nezaměnitelná silueta cyrilometodějské kaple je symbolem Valašska i Beskyd. Nejen o tom byla zasvěcená přednáška jednoho z dlouhodobých průvodců v kapli na Radhošti pana Josefa Krůpy, člena spolku Matice Radhošťské.

Zajímavá a obsažná přednáška, doplněna mnoha dosud neprezentovanými fotografickými dokumenty, se také vztahovala k 30. výročí opětovného založení Matice Radhošťské, ustavující schůze se konala 16. 7. 1994 v hotelu Radegast na Radhošti.

 

Stručná historie Matice Radhošťské

Robert Polanský, jednatel Matice Radhošťské.

Každého návštěvníka našeho kraje okouzlí ozdobný věnec našich krásných hor; romantický pohled jest na Beskydy, táhnoucí se od Ondřejníka až po Javorníky; pohled ten doplňuje půvabná kotlina města Frenštátu p. R.

Uprostřed Beskyd vévodí všem Slovanům památná hora Radhošť, odlišná od jiných svatyní sv. Cyrila a Metoděje, jež na podnět rodáků frenštátských byla s velkými oběťmi vystavena. Nyní jest udržována Maticí Radhošťskou. Od kaple je úchvatný pohled na celou Moravu a část Slezska i Slovenska, který nám nikdy z mysli nevymizí; toužíme opět a opět po tom, abychom spatřili zas tento čarokrásný zjev, o kterém dole nemáme ani tušení.

Legenda vypráví, že roku 1735 bratři ze Soluně sv. Cyril a Metoděj modlu Radegastovu zbořili a postavili na vrcholu Radhoště dřevěný kříž, ten zanikl, aniž se přesně ví, kde stál. Lidé kříž na temeni Radhoště obnovovali. Roku 1735 postavili misionáři na Radhošti kříž s obrazem umírajícího sv. Xavera, ke kříži konány ročně 4 pouti: na den Proměnění Páně (6. srpna), sv. Anny (26. července), Povýšení sv. Kříže (14. září), na sv. Cyrila a Metoděje (5. července).

Dřevěný kříž neměl dlouhého trvání. Proto byl 26. července 1805 postaven kamenný kříž nákladem p. Michala Janíka, měšťana rožnovského. Když jej roku 1808 bouře povalila, byl znovu postaven a hrabě Ludvík ze Žerotína daroval 100 zlatých na jeho opravy.

Radhošť v kresbě J. H. A. Gallaše.                      Pohlednice Radhoště z počátku 20. století.

Dne13. srpna 1862 při slovanském táboru, pořádaném dne městy Frenštátem a Rožnovem, dostavilo se na Radhošť kolem 15 000 lidí z celé Moravy. Bylo to před jubilejním rokem 1863 (tisíciletá památka příchodu sv. věrozvěstů), kdy vznikla u frenštátských občanů myšlenka postavit na temeni Radhoště sochy sv. Cyrila a Metoděje.

Roku 1885 v jubilejním roce úmrtí sv. Metoděje, navrhl frenštátský občan Hynek Fialka, aby na Radhošti byla postavena Cyrilo-metodějská kaple.

V letech 1889 – 1893 byly konány sbírky pro stavbu kaple.

Roku 1895 předseda stavebního komitétu p. Emil Kostelník koupil na výstavě v Praze pro budoucí kapli trojdílný obraz, originál mistra Adolfa Liebschera „Valašskou Madonu“, jeho výstavy na Moravě a v Čechách vynesly potřebné peníze.

Roku 1897 byla stavba kaple zahájena. Dne 5. července 1897 bylo svěcení základního kamene. Dne 10. září 1898 byla vysvěcena arcibiskupem Dr. Theod. Kohnem za přítomnosti 40 kněží a asi 30 000 lidí z celého širokého okolí, také z Čech, Moravy, Slezska a Uher.

Cyrilometodějská kaple na Radhošti byla, a je tomu tak i v současnosti, vždy hojně navštěvována.

Roku 1905 byla založena Matice Radhošťská, které byla kaple odevzdána k udržování a opatrování. Ustavující valná hromada se konala dne 5. ledna 1905 v zasedací síni městské radnice ve Frenštátě p. R.

V letech 1925–1926 byla kaple obložena impregnovaným šindelem, zřízen dřevěný ochoz kolem celé kaple, zbudována věž se zvonicí.

Dne 23. června 1928 navštívil svatyni první prezident republiky čsl. p. Tomáš G. Masaryk a podepsal se na první stranu do návštěvní knihy.

Roku 1930 se dostalo Matici Radhošťské šlechetného daru od frenštátského rodáka a slavného amerického sochaře mistra Albína Poláška, který věnoval monumentální sousoší sv. Cyrila a Metoděje Matici Radhošťské a pohanského boha Radegasta Pohorské jednotě Radhošť. Těmito vzácnými dary postavil si mistr Polášek na našich horách nehynoucí památku. Sousoší jakož i Radegast byly dovezeny z Prahy dne 11. září 1930 do Frenštátu a den na to byly autem a 5 spřeženími za dohledu mistra Poláška na Radhošť dopraveny. Sv. Cyril a Metoděj jest umístěn za kaplí, kde stál kamenný kříž, obličejem k cestě od Pusteven, kaple tvoří siluetu tomuto sousoší.

Instalace sousoší sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti za přítomnosti autora Albína Poláška. 

V roce 1951 byl spolek Matice Radhošťská rozpuštěn. Toho roku obdržel děkan Medard Horák od ONV ve Frenštátě p. R. oznámení: „Účelu, který Váš spolek sledoval, uvedeného ve stanovách spolku, bylo již dříve dosaženo a další jeho trvání není právně opodstatněno.“

Více než čtyřicet let pak kapli udržovali členové Československé strany lidové z Trojanovic a Dolní Bečvy.

Spolek Matice Radhošťské obnovil svou činnost v roce 1994 z iniciativy členů lidové strany z Frenštátu pod Radhoštěm a z Trojanovic – Jana Tichavského, Jaroslava Adamce, Elišky Lipové a Františka Gajduška. Ustavující schůze se konala 16. 7. 1994 v hotelu Radegast na Radhošti.

Ve spolkových stanovách je mimo jiné uvedeno: „Matice Radhošťská je spolkem, který za účelem sobě klade povznášeti poctu sv. věrozvěstů Cyrila a Metoděje na staroslavném Radhošti. Jednací řeč jest česká. Členové spolku jsou zakládající, řádní, přispívající a čestní.“

Předsedové spolku: 1905-1919 Emil Kostelník; 1919-1931 Páter Filip Eliáš; 1931 – 1951 Děkan Medard Horák; 1951-1989 Matice Radhošťská zrušena; 1994 Drahomír Strnadel.

Letecké snímky Radhoště počátkem 20. století a v současnosti. 

Příběh Cyrilometodějské kaple na Radhošti

Výstavní síň Albína Poláška, Dům kultury, Dr. Parmy 254, Frenštát pod Radhoštěm. Výstava 10. 9. – 30. 10. 2024. Otevřeno Po – Pá (mimo středu) 9-17 hodin. www.matice-radhost.cz

 

 

 

 

Foto a reprofoto © Richard Sobotka
Foto © archiv Josef Krůpa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *