Tylovice – úprava Hážovického potoka po povodni ve dnech 14.-16. 9. 2024

I když vždy měly Tylovice k Rožnovu pod Radhoštěm tak blízko, že podnes mnozí neví kde mezi domy vyznačovala klikatá čára konec jednoho katastru a začátek dalšího, jisté je, že historie původně samostatné obce Tylovice je připomínána již v roce 1504. Až do roku 1960 existovaly Tylovice jako samostatná obec. V tomto roce byla ves sloučena s Hážovicemi pod názvem Rysová. V roce 1980 byla obec Rysová připojena k městu Rožnovu a obě obce od toho roku existují jako městské části pod původními názvy Hážovice a Tylovice. 

Tylovicemi teče Hážovický potok. Ten v  celkové délce 7,28 km protéká obcemi Hutisko-Solanec, Vigantice, Tylovice. Je jedním z 28 levobřežních přítoků Rožnovské Bečvy.

Od pradávných časů hrozil Hážovický potok při větších deštích záplavami. V paměti je dosud katastrofální povodeň z roku 1997, pak i následující menší záplavy a také prozatím poslední ve dnech 14.-16. 9. 2024.

Úzké koryto Hážovického potoka, často zanesené sedimenty, vodní přívaly nepobralo. Voda se zpravidla pod zájezdním hostincem Harcovna vylila z břehů a zaplavila Horní (dnes Bayerovu) ulici, někdy i rožnovské náměstí.

V současnosti je koryto Hážovického potoka čištěno od naplavenin a zároveň rozšiřováno, což při deštivém počasí značně zlepší odtok vody a zmenší nebezpečí zaplavení rodinných domků, které se mnohdy nacházejí v těsné blízkosti vodního toku.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *