Putování za prameny a studánkami

V čase barevného podzimu je čas navštívit studánky a prameny.

Studánka U korýtka: Poutač u lesní cesty upozorní na studánka U korýtka, která se nachází v nadmořské výšce 505 m u divoké rokliny Zašovského polesí mezi Vlčím vrchem (545,6 m n. m.) a Trojačkou 709,8 m n. m.) ve Veřovických vrších, kde se volně vyskytuje lesní zvěř a také rys ostrovid. Pěkně upravená studánka má vyzděnou podezdívku se stříškou krytou šindelem, na příčném břevně nápis U Korýtka. Neschází hrníček k nabrání vody. Studánka tvoří jeden z pramenů Zašovského potoka. Nedaleko je partyzánský bunkr, jako němý svědek odboje za druhé světové války.

Studna Hradisko: Vycházku na vrch Hradisko (522 m n. m.), kde se podnes dochovaly zbytky ruiny někdejšího hradu z roku 1310 (pobořen 1538), lze vykonat členitým a zajímavým terénem po stejnojmenné naučné stezce. Nedaleko někdejšího panského dvora se cesta stáčí do lesnatého porostu k dvojici prastarých lip, z nichž mohutnější s krásnou přírodní architekturou je prohlášena za památný strom. Naproti se v nadmořské výšce 480 m nachází starobylá roubená studna, nověji velmi pěkně upravená, nadstřešená a chráněna ozdobnou paprskovitou mříží. Je součástí přírodního historického zákoutí, které poslouží k odpočinku i poučení.

Studánka Na Sídle: Na poměrně frekventované trase zimní turistiky a cykloturistiky po svážnici z Pusteven do Rožnova, přibližně 2 km od Skalíkovy louky, se v místě křížení se zelenou turistickou značkou na Dolní Bečvu nachází v nadmořské výšce 920 m studánka Na Sídle. Divoký pramen, vyvěrající ze svahu, je sveden vydlabaným korýtkem do většího korýtka, umístěného pod stříšku, usazenou na dřevěných sloupech. Na příčném břevně je název studánky, která tvoří jeden z pramenů Dolního Rozpitského potoka. Poblíž je utvořeno posezení z kulatiny.

 

Mamulova studánka: Nachází se v nadmořské výšce 990 m, jen asi 500 m po odbočení z cesty na Pustevny, směrem na Skalíkovou louku. Pozornosti většiny procházejících unikne, přestože vyvěrá v terénním zlomu přímo u cesty. Její úprava s vyzděnou jímkou, obrostlou mechem a téměř skrytou travní vegetací, je velmi stará a také už poškozená, voda vytéká víc puklinami než trubkou ve spodní části jímky. Kolem studánky, která jediná není nadstřešená, je hluboký les. Svah tady strmě padá na Podstupně s řídkým osídlením pasekářských chalup. Výhledy přes zmlazený les jsou také na okolní svahy a hřebeny hor.

 

Studánka U koloucha: Nalézt ji lze asi 1,5 km od Pusteven v nadmořské výšce 1030 m na naučné stezce Radegast, která tvoří příjemnou procházku téměř po vrstevnici až do prohlubeniny nedaleko hotelu Radegast, odkud je blízko na vrchol Radhoště. Základ studánky je vyzděn z plochých kamenů, voda vytéká trubkou. Na příčném břevně nadstřešení je název studánky. Terénní zlom, ve kterém se pramen nachází, je obklopen hustou zelení. Před lety byl v těchto místech zaznamenán výskyt medvěda.  koloucha.

Pramen Rožnovské Bečvy: Po vybudování přístupového chodníku od červeně značené hřebenovky z Třeštíku na Vysokou (1024,2 m n. m.), nejvyšší vrchol Vsetínských vrchů, je pramen Rožnovské Bečvy v nadmořské výšce 980 m vcelku pohodlně dosažitelný po 300 m od směrového ukazatele. V podmáčeném terénu je vlastní pramen jímán do dřevěného korýtka a sveden pod stříšku do vydlabaného korýtka, odkud volně vytéká, mění se z bystřiny v horskou říčku a řeku a po 38 km se pod Valašským Meziříčím spojuje s Bečvou Vsetínskou, odtud dál obě plynou už jen jako Bečva. Na příčném břevně je umístěn název pramene. Nedaleko se nachází lavička k odpočinku.

 

Studánka Kladnatá: Turista ji objeví v nadmořské výšce 880 m na červeně značeném hřebenovém chodníku, který začíná u rozsáhlého parkoviště na Bečvici, přes Grapu (892 m n. m.), Kladnatou (918 m n. m.) a Mečovou na chatu Martiňák, a dál až na Pustevny. Ve svahu přivráceném k východu je pramen zachycen do podezdívky, vyzděné z hrubého kamene. Celá úprava studánky je poněkud netypická. Stříška z dlouhých šindelů je posazena na vysokých rozsochách samorostů. Na příčné široké desce má své místo název studánky, která se nachází na úpatí strmého břehu. Její pozadí tvoří vzrostlý les.

 

Studánka Noclehy: Poněkud stranou červeně značené a v zimě i v létě oblíbené turistické cesty z Pusteven na Martiňák se přibližně 2,2 kilometrů před dosažením turistické chaty nachází v nadmořské výšce 915 m na okraji vzrostlého bukového lesa studánka nazvaná Noclehy. Ojedinělá úprava spočívá v doširoka rozkročené zdobené stříšce, nadkrývající studánku, usazené na kulatinu, umístěnou na horní část podezdívky z volně ložených kamenů. Nedaleko studánky je turistický rozcestník Bukovina. O 150 m dál je vyhlídka tzv. Na divadle s panoramatickou tabulí okolních vrchů. Svah přivrácený k jihu poměrně strmě padá do údolí Bukovina, které se posléze napojuje na údolí Kněhyně.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *