Téčko – Kulturní program na říjen 2024

Ve středu 2. října v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Thomas Heppell
Thomas Heppell Band přináší to nejlepšího z blues, jazzu a rock & rollu. Thomas se nedávno dostal do užšího výběru 5 nejlepších počinů roku na UK Blues Awards 2024. V roce 2023 byl také nominován na 3 UK Blues Awards – Young Blues Artist, Emerging Blues Artist a Acoustic Blues Artist.
Thomas Heppell – kytara , zpěv | Jan „Johnny“ Judl – zpěv, baskytara | Michael Nosek – zpěv, bicí
Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 13. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/thomas-heppell-ukcz

V pátek 4. října ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Silent Stream of Godless Elegy, April Weeps
Po akustické desce Jiná se moravští ethno-doom metalisté Silent Stream Of Godless Elegy vrací na metalová klubová pódia. Jako hosté vystoupí slovenští April Weeps, kteří se určitě rádi pochlubí také materiálem ze svého posledního – a nutno říci vynikajícího – alba Cataclastic.
Silent Stream Of Godless Elegy, držitelé dvou hard’n’heavy Andělů. Melancholická a zároveň hřmotná hudba, setkání zadumaného metalu s folklórními motivy dávné Moravy. Osm desek, téměř třicet let existence, stovky koncertů a festivalů po celé Evropě. Bezpochyby jedni z průkopníků stylu, kterému se ve světě říká „Folk Metal“.
Slovenští April Weeps jsou atmospheric metalovou stálicí na lokální scéně, fungující od roku 2010. Pokud bychom chtěli jejich hudební směřování rozměnit na drobné, kličkujeme v rámci pestrého mixu doom, gothic, groove, death či black metalu. Na svém kontě mají tři dlouhohrající alba a jako jedné z velmi mála slovenských kapel se jim podařilo odehrát vystoupení na legendárním festivalu Wacken Open Air.
Vstupné v předprodeji 200 Kč v den koncertu a na místě 250 Kč. Předprodej od 3. 9. v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/silent-stream-of-godless-elegy-april-weeps

V neděli 6. října v 16:00 • kostel Všech svatých
Santini
Santini toužící po ideální skutečnosti. Jeho rozum je jako nenasytné zvíře, které celé dny a noci řve hlady. Zvíře Rozum. Dokud neuvidí tu, která je nádhernější než slunce, která je dechem, odleskem věčného světla. Sofii.
V roce 2023 jsme oslavili 300 let od úmrtí významného českého architekta italského původu, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika, Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Divadelní spolek JEDL připravil k tomuto výročí projekt SANTINI. Umělci JEDLu se snaží dlouhodobě ve svých inscenacích dotýkat duchovního rozměru světa, člověka, vztahů mezi lidmi. Projekt SANTINI tak organicky v těchto snahách pokračuje.
REŽIE: Jan Nebeský • SCÉNÁŘ: Lucie Trmíková • HUDBA: Emil Viklický / Martin Dohnal / Luboš Fišer / Petr Eben / Jehan Alain • SCÉNA A KOSTÝMY: unconductive trash
Vstupné s místenkou na sezení v předprodeji: 250 Kč, na místě: 350 Kč. Vstupné na stání: 200 Kč.
Držitelé Rožnovské seniorské karty: 200 Kč.
Prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 3. 9. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/santini

Od úterý 7. října 2024 do středy 8. ledna 2025 • galerie Na radnici
VÝSTAVA • 30 let společnosti Městské lesy Rožnov, s.r.o. / 30 let Autoklubu ČR Rožnov pod Radhoštěm
Výstava bude přístupná dle otevírací doby Městského úřadu. V pondělí a ve středu 8:00 – 17:00 hodin a v úterý, ve čtvrtek a v pátek 8:00 – 14:00 hodin.
Ve středu 9. října v 17:00 • hudební klub Vrátnice

Autorské čtení – Antonín Sekyra
Beseda je zaměřena na autorské čtení, které bude prezentováno samotným autorem literárního díla. Chtěli bychom navodit milou atmosféru a přenést čtenáře do autorova světa. Po ukončení čtení bude prostor pro otázky a pro sdílení vlastních poznatků a zkušeností posluchačů. Ať už jste spisovatelé čtenáři či studenti literatury nebo prostě jen milovníci slova, beseda na téma autorského čtení je pro vás skvělou příležitostí k setkání.

Ve čtvrtek 10. října v 19:00 • hotel AGH
Elemér Báder trio & Mátyás Svéd (HUN)
Mladá maďarská jazzová krev semknutá kolem pianisty Eleméra Badera a zpěváka Mátyaáse Svéda osciluje od swingu až po fusion jazz. Těží z autorské tvorby i osobitého pojetí jazzových standardů.
Matyás Svéd – zpěv | Elemér Báder – piano | András Ruszó – kontrabas | Tamás Oláh – bicí
Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 13. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/elemer-bader-trio-matyas-sved-hun

V úterý 15. října v 18:00 • Společenský dům
Trio Gaudium
Gabriela Barillová – housle, Adam Klánský – violoncello, Anna Knoulichová – klavír
Trio z Listiny mladých umělců, ve složení Gabriela Barillová (housle), Adam Klánský (violoncello) a Anna Knoulichová (klavír), bylo založeno v roce 2021 studenty Pražské konzervatoře. V listopadu 2022 se triu podařilo zvítězit v prestižní soutěži Nadace Bohuslava Martinů. Kromě první ceny získali mladí hudebníci také Cenu za nejlepší provedení skladby B. Martinů, Cenu Viktora Kalabise a Cenu Nadace Život umělce.
Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 220 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 10. 9. od 8:30 hodin. Držitelé Rožnovské seniorské karty: 120 Kč. Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/trio-gaudium-gabriela-barillova-housle-adam-klansky-violoncello-anna-knoulichova-klavir

V úterý 15. října v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Ještě nejsem, kým chci být
Libuše Jarcovjáková je legenda světové fotografie a nespoutaná žena, která se vzepřela všem konvencím. Její život je mozaikou fascinujících setkání a divokých příběhů – od drsného undergroundu komunistického Československa, přes exkluzivní focení pro módní špičky v Tokiu, až po dramatický útěk do západního Berlína, kde byla svědkem pádu Železné opony. Z tisíců analogových fotografií a stránek osobních deníků vznikl v režii Kláry Tasovské formálně jedinečný dokument, který nadchl publikum na festivalu Berlinale.
přístupný od 12 let • 110 Kč • 90 minut
Více o filmu: https://www.aerofilms.cz/jeste-nejsem-kym-chci-byt/

Ve středu 16. října v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Jan Burian
Oslava zbrusu nového alba V horečce, které vychází v září… Písničkář Jan Burian vystoupil od roku 1970 na více než čtyřech tisících koncertů, většinou sólově za doprovodu klavíru, ale také v různých formacích. V současné době vystupuje sólově, ale i s rockovou kapelou Jan Burian Band a originálním nadžánrovým seskupením Bizarre Band. Vydal řadu samostatných písňových alb, debut Hodina duchů (1989) vyšel již ve čtyřech vydáních, jiná alba jsou věnována osudům žen – Dívčí válka (2006) a nedokonalosti mužů – Muži jsou křehcí (2007), s Bizarre Bandem vydal dvojalbum Jihotaje (2017) a s kapelou Jan Burian Band album První láska (2020). U nás zahraje tak, jak jej známe nejvíc – s doprovodem klavíru, tentokrát elektrického.
Vstupné na sezení s místenkou 200 Kč. Předprodej od 20. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/jan-burian

V pátek 18. a v sobotu 19. října • Masarykovo náměstí
Všesvatský jarmark
Tradiční Všesvatský jarmark pořádá v pátek 18. 10. a v sobotu 19. 10. na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm město Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Téčkem
Ve dvoudenním doprovodném programu se na podiu v centru náměstí představí cimbálová muzika Valašský výběr, folkoví Bokomara trio & Petra Šany Šanclová, rožnovská rocková Stopa, country kapela Radegrass nebo Olomoucký dixieland jazz band.
Jarmark slavnostně zahájí v pátek v 16:30 zástupci vedení města Rožnova pod Radhoštěm.
Po oba dny přibližně 70 prodejců nabídne tradiční jarmareční zboží jako kytice, květinové vazby, keramiku, svíčky, sýry, perníčky, masné výrobny, množství občerstvení a mnoho dalšího zboží, které neodmyslitelně k městskému jarmarku a k blížícímu se podzimu patří.
Pro děti pak bude připravena tvůrčí dílnička, která jim umožní si zdarma vyzkoušet, některou rukodělnou tvořivou techniku a odnést si vlastní výrobek z jarmarku na památku.

V sobotu 19. října ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Paramount Styles
Paramount Styles už ve Vrátmici zahráli jako trio McCloud/Aran/Váša, nyní přijíždějí jako kompletní kapela s bubeníkem Alexisem Flessigem, což je Scottův spoluhráč z Girls Against Boys a kytaristou Chrisem Smetem ze Star Club West. Čekejte uhrančivé rockové písně povětšinou z právě vydaného alba „Make It To Forever“.
Jako pokapela zahrají frýdeckomísteční Prouza.
Vstupné v předprodeji 200 Kč, na místě 250 Kč. Předprodej od 1. 10. online, v Téčku nebo v TIC.

Ve středu 23. října v 19:00 • Brillovka, velký sál
Jiří Stivín Quartet
Jiří Stivín, pravý hudební alchymista, patří k nejuznávanějším českým hudebníkům u nás i v zahraničí. Zároveň neustále hledá nové výzvy a kromě tradičního jazzu čas od času zabrousí i do nejmodernějších odvětví tohoto žánru. Jeho hudební projev charakterizuje nespoutanost, improvizace, časté přecházení mezi jednotlivými hudebními styly.
Jiří Stivín – flétny, saxofony | Jaroslav Šindler – kytara | Zdeněk Wimpy Tichota – baskytara | Michal Hejna/Jiří Stivín jr.- bicí
Vstupné na sezení s místenkou 300 Kč. Předprodej od 13. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/jiri-stivin-quartet

Ve čtvrtek 24. října od 19:00 • hudební klub Vrátnice
Slam poetry
Tak jako rituální totem vprostřed prérie stojí mikrofon zaklesnut ve stojanu uprostřed podia. Napětí by se dalo krájet, šňůra si ani nedovolí sebemíň se pohnout. Slameři přistoupí, promluví, ideje zhmotní… Ale zaujmou?!?!
Slameři dorazí v sestavě moderace: Malda, vystupující: Pan Tadeáš, Kvido, Honza Nevečeřal a Jimi Dixon.
Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 150 Kč, na místě 200 Kč. Předprodej od 1. 10. online, v Téčku nebo v TIC.

V neděli 27. října v 17:00 • Společenský dům
TRIO aneb Mistře, o čem se neví?
Valérie Zawadská, Zuzana Kožinová a Karel Soukup

V neděli 27. října ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Sturle Dagsland (NOR), Siksa (PL), Ctib
Hudebník Sturle Dagsland je bez nadsázky zjevením, které možná vyrostlo z tradice temného norského folkloru, jeho tvorba je ale jinak příčí jakékoliv kategorizaci. Dagslandův eponymní debut z roku 2021 zacloumal představou o tom, co lze křesat z folkových tradic, zásadně pocuchal i představy o mantinelech temnoty – obzvlášť když coby support vyrazil na evropské turné finských psychedelických metalistů Oranssi Pazuzu. V našich vodách koncertoval například na Hradbách samoty, festivalu Transforma, Žižkovské noci a bratislavském Sharpu, kde se potkal se Siksou a tím byl položen základ pro evropské turné, jehož jedinou zastávkou v Česku bude právě Rožnov. Pro Dagslandovu vokální ekvilibristiku těžko hledat slova – jeho záběr je neuvěřitelný, stejně jako schopnost vydávat se do zákoutí, kde bychom ho opravdu nečekali. Zběsilost své hudby má ale pevně v rukou, její ujetost je kontrolovaná.
V roce 2017 v rožnovském Téčku vystoupila tehdy ještě skoro neznámá Siksa, dvoučlenný projekt na pomezí performance a punku z polského městečka Gniezdno. Provokuje většinovou společnost, ale taky i konzervativní část punkové subkultury. Interakce s publikem, ožehavá témata svobody ženské jednotky v puritánské společnosti. Ano, hudba je zde pouze jako druhoplánový podklad, ale toto je právě ten koncept.  Je to hluchová poezie, tanec, old school rap, blues i punk..
Třetím do party je Ctib, jehož kořeny tkví v místním punkovém podhoubí a jehož styl bychom mohli označit jako elektropunk.První sólová LP deska z roku 2021 „Kampak?!“ přináší skladby, ve kterých se nakřáplé punkové kytary potkávají s přísným bicím automatem a pípání a šlehy syntezátoru připomínají znělky prehistorických počítačových her. Texty jsou tematicky různorodé, spojuje je ale otázka po hodnotách – ptají se po tom, „co z člověka dělá bytost hodnou života“. A v tomto duchu pokračuje dodnes, mezitím vydal druhé album „Smrad v síni tradic“ a v přípravě je třetí, z něhož několik skladeb zazní už na tomto koncertě.
Vstupné v předprodeji 250 Kč, v den akce a na místě 300 Kč. Předprodej od 13. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/sturle-dagsland-n-siksa-pl-ctib

V pondělí 28. října v 16:00 • Společenský dům
Krysáci a ztracený Ludvík
Divadelní představení pro děti. Vstupné 50 Kč.

Ve středu 30. října v 19:00 • Brillovka, velký sál
Jiří Kolbaba: Východní Afrika
Keňa, Tanzánie, Zanzibar a další poklady východní Afriky. Vydejme se společně na objevnou cestu do oblasti, která od nepaměti lákala největší dobrodruhy planety. Setkáme se s místními domorodci, ale hlavně se zástupci přitažlivé i obávané fauny. Spatřit zblízka exotické africké šelmy patří pro mnohé ke splněným snům.
Vstupné v předprodeji 250 Kč, v den akce a na místě 350 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od úterý 13. srpna od 8:30 v Téčku, TIC nebo online. Od stejného data je možná také třídenní rezervace.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/10/jiri-kolbaba-vychodni-afrika

V pátek 1. listopadu v 18:00 • Brillovka, velký sál
Zahájení výstavy a debata• Industriální topografie /Kulturní klastry/ Česko–Evropa
Zahájení výstavy fotografií zachycujících úspěšné proměny historických industriálních staveb (konverze) realizovaných převážně v České republice, Norsku a na Islandu.
Úvodní slovo: kurátor výstavy Dan Merta
Po zahájení výstavy proběhne debata s řečníky:
Dan Merta – autor výstavy, zakladatel spolku ARCHITECTURA.cz
Richard Vodička – kurátor a teoretik umění, designu a architektury volně svázaný s edukační a výstavní platformou Pole designu / EGOÉ
Karel Janča – architekt, autor konverze objektu Brillovka
Výstava bude volně přístupná na chodbách Brillovky do soboty 30. listopadu 2024

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *