Dercsényho děkovný kříž z roku 1858 – upomínka na rožnovské klimatické lázně

Jednou z památek V Rožnově pod Radhoštěm je děkovný kříž, který se nachází na Kozinci v Dolních Pasekách, postavený roku 1858 svobodným pánem Derscenyim jako poděkování za uzdravení bratrovo v klimatických lázních v Rožnově pod Radhoštěm.

Kříž je postaven asi 100 m severně pod vrcholem Kozince. Mohutný kamenný blok, do kterého je železný kříž zapuštěný, má ze tří stran nápis v německém jazyce: „Gross denn er wies sich – rettend den vielgeliebeten Bruder. Aus des Todes Arm – Deine unendlieche Huld. Als ein Zeichen tiefgefühleten, ewigen Dankes. Diefs Dir geweihele Werk nimm allgütiger Gott! Gross auch – uns bietend so hehren Genuss in Rožnaus Gefilden. Da wir gekommen allher um seine Stärkung besorgt. Dercsényi. 1858.“

Jde o poděkování za uzdravení bratra (volně přeloženo): „Dobrotivý Bože, děkuji modlitbami za záchranu bratra, kterého jsi vyrval z náruče smrti, když jsi nám poskytl příležitost k pobytu na rožnovských nivách, kam jsme přišli nabýt ztracené zdraví. Dercsényi. 1858.

Po dlouhé roky to byla jediná upomínka na klimatické lázně v Rožnově pod Radhoštěm.

Počátek klimatických lázní v Rožnově je připisován roku 1796, kdy c. k. rada a krajský fysik František Kročák poslal do Rožnova čtyři neduživce s prsní chorobou, aby se léčili vzduchem a žinčicí. Sotvakdo mohl v té době tušit, jakého rozmachu se klimatické lázně v Rožnově dočkají.

Důležitou roli v historii rožnovského lázeňství sehrál někdejší hraběcí ředitel rožnovského panství Josef Drobník, který pojal myšlenku přeměnit tehdy dřevěné městečko Rožnov na léčebné místo a za tím účelem už roku 1820 založil léčebný ústav a zřídil z Hájnice park. Roku 1852 se ujal léčebných věcí výtečný lékař z Vídně dr. František Polanský, díky kterému získaly klimatické lázně světový ohlas a do Rožnova přijížděli hosté z Ruska, Francie, Asie i Ameriky. V době největšího rozkvětu navštěvovalo v sezóně tehdy třítisícový Rožnov na tři tisíce lázeňských hostů.

Srdcem klimatických lázní se stal léčební dům (dnes všeobecně známý jako Společenský dům), postavený roku 1874 v čase, kdy rožnovské lázeňství dosahovalo největšího rozmachu a to i přes nepříznivou situaci s dopravou prostřednictvím dostavníků.

Za zdravým povětřím přijížděli do rožnovských klimatických lázní klienti téměř z celého světa. Podle lázeňské statistiky navštívilo rožnovské klimatické lázně v letech 1865-1936 celkem 79 039 lázeňských hostů, z toho 41 101 cizinců (mimo evropských zemí také z Afriky, Argentiny, Indie, Kanady, Palestiny, Sýrie a USA).

Nejvíce lázně utrpěly oběma světovými válkami. K jejich definitivnímu zániku však přispěla změna společenských poměrů po roce 1948 a zavedení lehkého průmyslu.

V roce 1950 klimatické lázně definitivně zanikly, ale podnes je připomíná Dercsényho děkovný kříž.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *