Čarování babího léta

Léto tentokrát ukázalo, že umí vyhnat rtuť teploměru do extrémních číslic. A také co délky se týká, dalo si tentokrát záležet a věru už to vypadalo, že horkými dlaněmi málem dosáhne až na Vánoce.

Také paní móda už měla ze všeho hlavu v pýru. Po přehlídkovém molu se touto dobou měly producírovat zimní modely a zatím to vypadá, že obstarožní plavky vydrží až do Mikuláše. Jenže nasaďte nové plavkové modely, když vlastně nevíte, co se u bazénů, rybníků, jezer, přehradních nádrží a na písčitých plážích se slanou vodou moří teplou jak kafe, jaký vkus bude mít paní móda příštího léta, jestli se bude ucházet o přízeň kdekoho s ještě miniaturnějším mini mini, nebo na přehlídkové molo po létech odříkání zase napochodují klasické a kdysi oblíbené bombarďáky.

O tomto čase už mělo vysedávat na lavičkách parku v suchém, malinko větrném, slunném a přes den velmi teplém počasí babí léto a ze všech stran, shora i zdola pomlouvat svět, a ovšemže i toho kluka, který támhle na břehu řeky svádí tu blonďatou slečnu.

Aniž jsme si všimli, možná babí léto dávno vyhlíží pavoučky poutníčky, kteří se jako odvážní větroplavci nechávají unášet na stříbrném vlákně sluncem prozářeným prostorem kamsi do neznáma.

Je mi ta babka nějak povědomá. Není to ta rozevlátá holčina s nazelenalými prameny vlasů, která na jaře po hrstích rozdávala něžně bílé sněženky a pak také zářivě žluté petrklíče? Možná právě ona o poznání později, už v letním převleku rozmarně rozhazovala náruče pampelišek a také kopretin a ovšem i modrých zvonečků a něžnou mateřídoušku a záplavu dalších barev a vůní a jasu léta, a také nejrůznějších dobrodružství za příliš krátké letní noci.

To jsou sotva postřehnutelná kouzla, kdy se rozverná dívčina promění v rozvážnou dámu a ta ještě před záplavou podzimních dešťosněhových plískanic přispěchá jako babí léto.

Mohlo by se přísahat, že právě ona docela nedávno prodávala v noblesním obchodě na rynku nejslavnější parfém světa Chanel N° 5, který od roku 1921 omračuje kompozicí více než osmdesáti složek, mezi jinými jasmín, růže, kosatec, ylang ylang, vanilka, ambra a santalový olej.

Nebo že by to byla slečna, která se dřív, než vešla za nároží, ještě ohlédla a usmála?

Položil jsem babce, i v tom horku babího léta zachumlané do teplého kožíšku nezáludnou otázku: „Jak dlouho míníte, madam, že nám letošní čas babího léta vydrží?“

Skřípla po mně okem, kterým obvykle hladíme nazlobeného psa. „Kdo ví, mladý pane…“

V té chvíli jsem měl jistotu: Je to ona!

Ohlédl jsem se, utvrdit se v této domněnce, už jí nebylo.

Délku letošního babího léta odhadují odborníci na slovo vzatí sotva na několik dnů. Noci prý budou studené a rána ještě chladnější. A že doporučují připravit se na sněžnou invazi nastupující paní zimy.

Kde já tu babku už viděl?

Přece tak jako vy o loňském babím létě, a také o předloňském a také o předpředloňském…

Text a ilustrace © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *