Tip na podzimní výlet: Vartovna – strážní místo legendárních portášů

Na Zlínské vrchovině na vrchu Vartovna (651 m n. m.) postavila obec Seninka rozhlednu. Výchozí bod je v nejvyšším místě průsmyku Sirákov, pod stejnojmenným motorestem, po žlutě značené turistické trase přívětivými lesními cestami k 3 km vzdálené rozhledně. 

V minulosti stával na vrcholu Vartovny hraniční kámen „troják“ s vytesaným letopočtem 1826, již před mnoha lety ztracený. Vartovna, neboli „vartovná hora“ sloužila od dávných dob ke střežení osad před kuruckými vpády. V té době portáši hlídali (vartovali) na kopcích a zapálením ohňů varovali před nebezpečím vpádu nepřátel.

Podle Jana Kobzáně se na Vartovni u kamene Trojáka snad nachází vstup do podzemí, kde v hloubce a tmě jsou za železnými dveřmi v tajném sklepení velké poklady. Hledal ten poklad jakýsi Garlík, ale neznal kouzelné slovo k otevření dveří a k pokladu se nedostal.

Výhledy z vyhlídkové plošiny jsou panoramatické v rozmezí 365 stupňů na Chřiby, Drahanskou vrchovinu, rovinatou Hanou, Hostýnské vrchy, Beskydy (včetně Lysé hory), Javorníky, Bílé Karpaty a Vizovickou vrchovinu. Na vyhlídkové plošině jsou umístěny ve všech směrech přehledné tabule s vyobrazením terénu, popisky význačných bodů a vrcholků okolních hor.

Impozantní je už samotný pohled nitrem rozhledny na spirálovité schodiště.

Vartovna a Zlínská vrchovina tvoří klimatické rozhraní mezi teplejší jižní a studenější severní oblasti. Průsmyk Sirákov je v zimním období mezi motoristy pověstný obtížnou sjízdností.

Stavbu rozhledny na Vartovně realizovala obec Seninka s partnery z Operačního programu Přeshraniční spolupráce SR–ČR 2007–2013. V tomto období byl také proveden Projekt opravy lesních cest k rozhledně Vartovna a spolufinancován Evropskou Unií z evropského fondu pro regionální rozvoj. V okolí rozhledny je vybudováno 34 km naučných stezek.

A samotná rozhledna?

Investorem byla obec Seninka. Příprava projektu začala v roce 2007, stavba byla dokončena za pouhých sedm měsíců v závěru roku 2009. Autorem projektu je Ing. arch. Ivan Bergmann. Zhotovitelem BS Vsetín. Rozpočet na stavbu rozhledny činil 8 mil. Kč, příspěvek ERDF 7,1 mil. Kč. Stavba byla zpřístupněna 17. 11. 2009.

Kovová rozhledna s kamenným základem a dřevěnými prvky je vysoká 37 m. K vyhlídkové terase ve výšce 35 m vede 213 kovových schodů. Kovová konstrukce má tvar spirály. Na stavbu bylo spotřebováno 11 tun betonářské výztuže, 270 kubíků železobetonu a 1,5 tun železa.

Přístup na rozhlednu je celoroční. V letním a turistickém období je v přízemí otevřená kancelář se suvenýry. Výstup je zakázán za sněhu a náledí, silného větru a při bouřce.

Výlet na rozhlednu Vartovna patří k velmi příjemným turistickým zážitkům.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *