Stále aktuální téma – Velká (První světová) válka – v roce 2024 uplynulo 110 let od jejího vypuknutí

Bezprostřední záminkou k zahájení války byly balkánská krize a sarajevský atentát 28. 6. 1914.

Počáteční euforie, že se vojáci do Vánoc z válečné fronty vrátí domů se protáhla do 11. listopadu 1918, kdy příměří podepsalo také Německo. Války se zúčastnilo 25 států, zahynulo v ní 10 milionů lidí a 20 milionů bylo zraněno.

O tom jak Velká válka dolehla na Rožnovany vypráví 32. svazek edice Rožnovské malé tisky Rožnované a Velká válka, jehož autorem je Daniel Drápala.

„Po podepsání příměří se prvními mírovými dny začaly i v Rožnově sčítat ztráty.

Počet padlých a nezvěstných na frontách 1. světové války nakonec v Rožnově dosáhl téměř osmi desítek mužů,“ uvádí autor. „Publikace Rožnované a Velká válka vznikla jako ohlédnutí do ne příliš radostné kapitoly v dějinách našeho města. Chce připomenout oběti nejen mužů na frontách tohoto válečného konfliktu, ale především těch, kteří museli snášet válečné útrapy v zázemí. Jejich životy sice bezprostředně neohrožovaly střely a granáty, ale tíha, kterou válka kladla na jejich bedra nebyla o nic menší.“

Přednášku doplnila projekce dokumentárních fotografií z válečného dění, lidí v zázemí a také výstřižků z novin, které nesnadnou dobu První světové války přiblížily.

V budoucnosti naváže na toto téma další svazek Rožnovských malých tisků Rožnované ve Velké válce. Budou to příběhy a zážitky svázané s frontovou realitou v Haliči, na rumunské a italské frontě a také v řadách československých legií v Rusku.

 

Místostarosta Mgr. Tomáš Gross (vlevo) a přednášející PhDr. Doc. Daniel Drápala.

Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *