Program Téčka na listopad 2024

Industriální topografie /Kulturní klastry/ Česko–Evropa
Téčko ve spolupráci s Architectura, z.s. si vás dovolují pozvat na výstavu zachycujících úspěšné proměny historických industriálních staveb.
Zahájení výstavy a debata proběhne v pátek 1. listopadu v 18 hodin v sále v Brillovce.
Úvodní slovo: kurátor výstavy Dan Merta | Po zahájení výstavy proběhne debata s řečníky:
Dan Merta – autor výstavy, zakladatel spolku ARCHITECTURA.cz
Richard Vodička – kurátor a teoretik umění, designu a architektury volně svázaný s edukační a výstavní platformou Pole designu / EGOÉ
Karel Janča – architekt, autor konverze objektu Brillovka
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/industrialni-topografie-kulturni-klastry-ceskoevropa

V pátek 1. listopadu ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
MIDI LIDI
“Autentický zážitek nutně nemusí znamenat uměleckou kvalitu” tour 2024
Bohužel statisticky prostě jen všichni dosáhnout štěstí nemohou, ale při hypnotickém elektru v podání Midi Lidi se k němu určitě alespoň přiblíží. Z jakékoli zlosti vytáhne tahle kapela zhrzené snílky a další duše postmodernou zkažené. Dopřejte si dávku vtipu, ironie a neveselých úvah o hledání kvalitního státu, kde můžou bez hesel děti si hrát.
Vstupné v předprodeji 320 Kč v den koncertu 360 Kč. Předprodej od 1. 10. 2024 v kanceláři T klubu, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/midi-lidi

V úterý 5. listopadu v 19:00 • Společenský dům
Dobrý večer s právem
Víc než talkshowZbyňka Ternera, jehož hostem bude zpívající právník Ivo Jahelka.Vystudoval právnickou fakultu UK s titulem JUDr. a říká o sobě:
Protože jsem vždy měl sklony k psaní písniček, vysloužil jsem si také další neformální titul „zpívající právník“.  Začal jsem se totiž věnovat zhudebňování  soudních případů a příběhů ze života a jejich prozpěvování při různých příležitostech, přičemž stranou nezůstaly ani všeliké zajímavé zápisy obsažené v soudních spisech, policejních protokolech i jiných úředních dokumentech. Poprvé tyto mé výtvory slýchalo publikum v klubu Rubín na Malostranském náměstí v Praze  v pořadech známého recitátora a moderátora Mirka Kováříka „Zelené peří“, odtud byl už jenom krok na Porty a dále do divadel a všemožných kulturních stánků.Protože lidský život nabízí neustále nepřeberné množství zajímavých situací, pokračuji v této činnosti i v současné době. Přitom jsem se  v roce 1978 dal na dráhu advokáta a tento stav nadále trvá. Vycházím z toho, že humor a smích jsou kořením života, že každý se rád zasměje neštěstí druhých, a že – jak pravil jeden recidivista – ŽIVOT JE  NEPŘETRŽITÁ  ŘADA  PRŮSERŮ  NEPRAVIDELNĚ  PO  SOBĚ  JDOUCÍCH.
Vstupné s místenkou 250 Kč. Předprodej od 8. 10. od 8:30 v kanceláři Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/dobry-vecer-s-pravem

Ve středu 6. listopadu v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Válečný zpravodaj • Projekce s debatou
Dokumentární film o válečném zpravodaji Českého rozhlasu Martinu Dorazínovi. Po filmu následuje debata s Martinem Dorazínem a režisérem filmu Davidem Čálkem.
Celovečerní dokument přináší pohled na život a práci jednoho z nejvýznamnějších českých válečných zpravodajů Martina Dorazína. Znepokojující snímek režisérů Davida Čálka, Benjamina Tučka a producenta Václava Flegla vypráví osudy lidí, které válka přímo zasahuje, nabízí pohled na současný konflikt na Ukrajině, upozorňuje na širší kontext války a na význam válečné žurnalistiky.
Česko 2024 • 78 min • režie: Benjamin Tuček, David Čálek • české znění • nevhodné do 12 let • vstupné 150 Kč
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/valecny-zpravodaj-projekce-s-debatou

V sobotu 9. listopadu ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Whyohwhy, Saca, Tom Holliston (CAN), Simon Wells (UK)
Whyohwhy
Jejich minimalistická hudba se pohybuje na pomezí mnoha žánrů a inspirací, například slowcore či dream-pop. Dekadentní lyriku narážející na úskalí života v současné společnosti podtrhují přírodní a mytologické motivy.
Saca
kytarová čtveřice z Ostravy, v jejíž hudbě se mísí řada různých vlivů: od zvonivého vybrnkávání a vrstevnatých vokálních harmonií přes bluesovou a grungeovou syrovost až po špetku progresivna
Tom Holliston
Kytarista kanadských NOMEANSNO začal svou sólovou dráhu v roce 2002 a po definitivním rozpadu kapely bratří Wrightů pokračuje ve své misi. Hraje originální dynamické písničky, ve kterých se doprovází na akustickou kytaru.
Simon Wells
Tento chlapík hrával v kultovní hardcorepunk kapele Snuff, nebo taky v Southport. Žijící punková legenda, tak o něm v Británii mluví, co je na tom pravdy, můžete sami zjistit. Svá vystoupení, kdy se doprovází na španělku, prokládá humornými skečemi (ano, je třeba znát angličtinu).
Vstupné v předprodeji 200 Kč, v den akce a na místě 250 Kč. Předprodej od 8. 10. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/whyohwhy-saca-tom-holliston-can-simon-wells-uk

V úterý 12. listopadu v 19:00 • Společenský dům
Simona Babčáková a NO A!
Představení volné improvizační jízdy skupiny herců a hudebníků z Laboratoře Simony Babčákové. Kostýmovaná improvizovaná inscenace vznikne přímo před vašima očima a vy se stanete svědky vzniku a zániku třeskutě vtipného dramatu během jednoho večera.
Kombinace herecké a hudební improvizace vytváří spolu s kostýmy a světly dojem klasického činoherního představení, ale bez cenzury a s nekorektním humorem. Divadelní improvizace je umělecký tvar natolik citlivý, že do hry vstupují i nálady a pocity diváků, a výsledná inscenace se tak stává opravdu společným dílem.
Improvizovat budou Simona Babčáková, Jiří Kniha, Marek Doubrava, Jana Machalíková, Alexandr Stankov, Tony Nyass a Viktor Ekrt.
Dětem a mládeži do 15 let je představení nepřístupné.Vstupné v předprodeji: 340 Kč, na místě: 400 Kč.Prodej v sídle Téčka, v TIC nebo online od 8. 10. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/simona-babcakova-a-no-a

V pátek 15. listopadu v 19:00 • Společenský dům
Iva Bittová a duo Jedlinský / Fischer
Tvorba dua Jedlinský – Fischer přináší spojení tradiční etnické hudby s prvky klasiky, jazzu a volné improvizace. Inspiruje se pravdivostí lidové hudby, jejímž poselstvím je láska, radost a touha po souznění.
Iva Bittová tvoří svoji hudbu obdobně . Na své dlouhé cestě se při koncertování tyto osobnosti čas od času potkají a jejich hudební výpověď se tak umocní!
Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 300 Kč, v den koncertu a na místě 350 Kč
Na stání v předprodeji 250 Kč, v den koncertu a na místě 300 Kč.Předprodej od 8. 10. v kanceláři Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/iva-bittova-a-duo-jedlinsky-fischer

V neděli 17. listopadu • Masarykovo náměstí
35 let svobody a demokracie
Připomínka událostí listopadu roku 1989. Projekce, koncert Slepého střeva (17:00), interaktivní výstava, pamětníci.

Ve středu 20. listopadu v 19:00 • Evangelický kostel
Jan Rokyta a Solamentenaturali – Musica Globus
Koncertní program MUSICA GLOBUS slovenského barokního souboru SOLAMENTE NATURALI je symbiózou skladeb Georga Phillipa Telemanna a písní a tanců ze slovenských, moravských, německých a anglických, ale i tureckých rukopisů. Přirozené a nenásilné propojení skladeb ze šlechtického dvora s rustikálními nápěvy z lidového podzámčí je inspirováno tříměsíčním pobytem G. Ph.Telemanna v horním Slezsku a obdivu německého barokního mistra ke zdejším lidovým muzikantům. Lidovou hudbou inspirované Telemannovy skladby střídají rázné duvajové rytmy ze slovenských hor, rustikální moritát Želatrowke, uherský verbuňk či kurucké a židovské melodie. Malý hudební výlet na britské ostrovy je barevným zpestřením převážně karpatsky, uhersky, židovsky, balkánsky a turecky laděného programu. Autorem programu a všech hudebních úprav je uznávaný barokní houslista a umělecký vedoucí souboru Solamentenaturali Miloš VALENT, sólové multiinstrumentální úlohy se zhostí hráč na cimbál a dechové nástroje Jan ROKYTA. Od svého vzniku v roce 2005 během téměř dvou desetiletí program MUSICA GLOBUS potěšil posluchače na Slovensku, v České republice, v Polsku, Maďarsku, Německu, Rakousku, Slovinsku, Dánsku, Nizozemí, Jihoafrické republice, USA a Mexiku.
Vstupné v předprodeji: 290 Kč, v den akce a na místě: 350 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 22. 10. od 8:30 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/jan-rokyta-a-solamente-naturali

V pátek 22. listopadu v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Stetson
Po úspěšné loňském koncertě se objeví valašská legendární kapela opět na pódiu Vrátnice. Soubor založili na podzim 1992 Stařeček Goláňů z pod Radhošťa a Miroslav Vlček. Na svém kontě má skupina zatím 7 vydaných CD. Stetson produkuje hudbu ve stylu boogie, blues and rock’n’roll, čemuž se v odborných kruzích říká jižanský rock. Za dobu třicetileté existence se v kapele vystřídalo spousta muzikantů.
Ve Vrátnici Stetson vystoupí v tomto složení:Stařeček Goláňů z pod Radhošťa – el.kytara, foukací harmoniky, zpěv | Miroslav Vlček – bicí, zpěv | Víťa Janírek – el.kytara | Luboš Zalubil – basová kytara, zpěv
Vstupné v předprodeji: 100 Kč, v den akce a na místě: 150 Kč. Předprodej od 22. 10. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online. Část sálu bude na sezení bez místenek.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/stetson

V sobotu 23. 11. ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Clock DVA (UK)
Clock DVA jsou považováni společně s ThrobbingGristle a Cabaret Voltaire za nejvýznamnější průkopníky nekompromisní elektronické experimentální hudby osmdesátých let. Mezi jejich nejuznávanější alba patří elektroakustické album Thirst (1981), které Paul Morley z NME označil společně s UnknownPleasures od JoyDivision a Dragnet od TheFall za jeden ze tří nejlepších albových debutů doby. Asi vůbec nejznámější nahrávkou je pak mistrovské elektronické dílo BuriedDreams z roku 1989.Hlavní protagonista Adi Newton obnovil kapelu po téměř 15 letech, kdy zejména koncertovali a vydávali dříve nahrané vydané či nevydané skladby. Teprve nyní, po 30 letech, vyšla nová studiová deska Noesis (2023), která sklidilo velké uznání kritiky (mj. ElectronicSound a Wire) i fanoušků po celém světě. Čistě elektronická věc, saxofon t Thirst je zapomenut. Clock DVA neúnavně pokračují v nahrávání nové hudby a prezentaci svých oceňovaných odvážných audiovizuálních post cyberpunkových projektů. V červnu 2024 vydali nové album EXT Vol. 1, na kterém je 7 zbrusu nových skladeb a díky Swampbooking se vydávají na britské a evropské turné. Taky se těšíte na koncert jako my? Čekejte návrat ke starým skladbám a zároveň nové věci, vše v kombinaci se skvělými vizuály, tak jak se sluší a patří.
Vstupné v předprodeji 400 Kč, v den akce a na místě 450 Kč. Předprodej od 20. 8. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/clock-dva-uk

V úterý 26. 11. v 18:00 • Společenský dům
iFlautisti: AfricaCallsEurope
Jitka Konečná, Ilona Veselovská, Doris Kitzmantel, Monika WimbergerDevátá – zobcové flétny, Radek Tomášek – perkuse
Od středověku do současnosti – z Afriky na Balkán, vzrušující hudební výlet s virtuózním flétnovým kvartetem. iFlautisti představí nový, poutavý program s názvem AfricaCallsEurope, který nabídne hudbu plnou zajímavých skladeb z různých částí světa. Soudobé skladby z různých kontinentů a stylů se zcela organicky setkají se strhujícími rytmy balkánské lidové hudby a se světem soudobým. Londýnské flétnové kvarteto iFlautisti vzniklo v roce 2009, kdy se jeho současné členky potkaly v rámci studia na londýnské RoyalCollegeof Music. Ke kvartetu se přidá perkusista Radek Tomášek.
Vstupné v předprodeji: 150 Kč, v den akce a na místě: 220 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 22. 10. od 8:30 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/iflautisti-africa-calls-europe

V úterý 26. listopadu ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Jan Hrubý / Ondřej Fencl / Sean Barry / Michal Hnátek
Barevný koncert plný překvapení, spontánní improvizace a nestárnoucích písní (Večernice, Špejchar, Funebráci, Astrolog, Scarborough…) je provázaný smyčcovými tahy nezmara a pětasedmdesátníka Hrubého, který je na pódiu pořád tak trochu klukem… ostatně, jde o jasně „nejmladší“ z Honzových hudebních působišť. Od února 2021 je i zachycen na live albu Kouzlo okamžiku.
V akustické sestavě se zpěvákem, klávesistou a kytaristou Ondřejem Fenclem (m.j. 5P Luboše Pospíšila, Marsyas, Vl.Merta, Schodiště…), fenomenálním hráčem na keltskou harfu Seanem Barrym (m.j. Lenka Filipová nebo třeba také kdysi hrál anglické královně!) a perkusistou Michalem Hnátkem představí matador českých bigbítových houslí průlet vším, čím je a byl.
„Projekt vznikl náhodou, všichni zúčastnění běžně doprovázejí Vláďu Mertu a když jednou nečekaně nemohl na koncert, tak jsme zahráli bez něj. Překvapilo nás, že bylo vyprodáno a také jsme zjistili, že nás to baví nás i publikum, “ přibližuje kapelník Ondřej Fencl. „Hodně improvizujeme, necháváme se unášet, třeba až ke klasice, ať jsou to Beatles nebo Antonín Dvořák. To záleží na kouzlu okamžiku.“
Vstupné na sezení s místenkou 350 Kč. Předprodej od 15. 10. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/jan-hruby-ondrej-fencl-sean-barry

Ve čtvrtek 28. listopadu v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Klub cestovatelů • Monika Byrtusová – S rodinou v obytňáku od jara do podzimu
Přednáška Moniky Byrtusové, která na půl roku vyměnila pohodlí domova za karavan a společně s malým synkem a manželem se vydala na cesty. Povídání bude vyplněno jejími autorskými písněmi, které již představila na různých recitálech a festivalech.
Vstupné v předprodeji 80 Kč, v den akce a na místě 100 Kč.

V pátek 29. listopadu od 16:00 • Masarykovo náměstí
Rozsvícení vánočního stromu
Město Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Téčkem Vás zvou na další setkání u příležitosti Rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí.
V 16 hodin vás uvítá kapela Evamore, hudební skupina z Beskyd. Prvky lidové hudby kapela mísí s elementy moderní world music, rockem či alternativním folkem. Každá skladba přináší svůj vlastní příběh, zároveň pozornému posluchači neunikne jistá provázanost textů, které se postupně spojují v jedno velké vyprávění.Pro děti je připravený bohatý program a to tradiční Vánoční tvořivá dílna, kterou můžete navštívit od 16:00 do 17:30 ve vestibulu městského úřadu.
Před budovou radnice bude také připravená Pošta pro Ježíška, kde mohou děti odevzdat svá napsaná přání a odeslat naší Andělskou poštou.V 16:30 si mohou děti zatancovat, zazpívat a zakouzlit s Mílou a Tomem a o chvíli později nás navštíví andělé.Od 16 hodin můžete také zakoupit adventní věnce, které pro vás vyrobili klienti, pracovníci a dobrovolníci Charity Valašské Meziříčí ve službách, které působí v Rožnově pod Radhoštěm a okolních obcích.
Po zdravici od vedení našeho města se rozsvítí nejen vánoční strom, ale celá vánoční výzdoba náměstí. Krásné odpoledne a podvečer ukončí svými milými skladbami kapela Evamore.
V průběhu akce se můžete těšit na bohaté občerstvení.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/rozsviceni-vanocniho-stromu

V pátek 29. listopadu od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Slut, Thulsa
Pražští Slut jsou po hodně dlouhé pauze zpět a je to teda jízda! A nejde o žádný přitroublý re-union z nostalgie. Slut teď píšou svoji dosud nejlepší a nejzajímavější kapitolu. Obě klíčové postavy – otce zakladatele Hrádka (guit) a Jakuba Plachého (voc) – na šestici rovnocenně doplňují čtyři nově příchozí hrdinové, z nichž třeba Jana Svačinu neboli Sváču (dms) můžete znát z paralelních příběhů PleaseTheTrees nebo Katastr.
A kdo teda bude hrát s nima? Více než dvacet let trvající fascinace hrubým hardcorem, špinavým metalem i politickým punkem se řízením osudu transformovala do novotvaru se starým obsahem a vlastní interpretací. Každý z členů má trochu jiné kořeny a inspirace, ale Thulsa je jejich společná vize, ve které hraje reflexe věcí kolem a uvnitř sebe stejně důležitou roli jako nekompromisní riffy a tvrdá rytmika.
Vstupné v předprodeji 200 Kč v den koncertu a na místě 250 Kč. Předprodej od 29. 10. v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/11/slut-thulsa

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *